top of page
Jenni Helenius ja Seija Uitto. Kuva Ville-Matias Roisko.JPG
Suloinen sankaritar.JPG
Jalka nousee.JPG

GLADYS

”Te rakastatte minua – ja siksi minä rakastan teitä.”

Gladys on leikkisä ja synkän koominen tarina tähteydestä ja rakkaudenjanosta. Esitys pohjautuu mykkäfilmien suuren tähden, Mary Pickfordin (1892-1979) elämään. Pitkistä vaaleista kiharoistaan tunnettua näyttelijätärtä kutsuttiin mm. lempinimillä America's Sweetheart, Little Mary ja Queen of the Movies. Mary Pickford ehti näytellä uransa aikana lukuisissa elokuvissa, ja vuonna 1929 hän voitti parhaan naispääosan Oscarin. Pickford perusti yhdessä Charles Chaplinin, D. W. Griffithin ja Douglas Fairbanksin kanssa oman tuotantoyhtiönsä United Artists. Läpi uransa Pickford pyrki kehittämään elokuvallista ilmaisua niin näyttelijänä, ohjaajana, tuottajana kuin käsikirjoittajanakin. Pickfordia voidaan syystäkin kutsua amerikkalaisen elokuvan pioneeriksi.

Mary Pickford lopetti yllättäen näyttelemisen kokonaan vuonna 1933. Mitä tapahtui valkokankaan kaikkien aikojen lemmikille, kun hän leikkasi pitkät kutrinsa ja kieltäytyi tekemästä äänielokuvia?

Gladys yhdistää perinteistä teatteria, visuaalista kerrontaa, kuunnelmaa ja Foley-tehosteita. Gladys rakentaa Pickfordin elämästä monitahoisen kudelman, jossa tarinat ja harhakuvat paljastuvat vähitellen. Samalla myös Mary Pickford alkaa näyttäytyä yleisölleen tarkkaan harkittuna illuusiona. Loppujen lopuksi, mitä me tiedämme Mary Pickfordista, tuosta uraansa määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti rakentaneesta naisesta, jota koko maailma palvoi?

 

Esityksen on käsikirjoittanut Eeva Salonius, joka vastasi myös esityksen konseptista. Esityksen ohjasi Ishwar Maharaj, ja koreografina toimi Tuija Lappalainen. Lavastuksesta ja puvuista vastasi Marie Antikainen ja maskeerauksesta Sarianna Sormunen. Äänisuunnittelijana toimi Jaakko Autio ja valosuunnittelijana Arttu Aarnio. Lavalla nähtiin Samppa HeikkinenJenni HeleniusSeija UittoKati Urho ja Riikka Voutilainen. Julisteen alkuperäispiirros ja graafinen suunnittelu ovat Kaisa Salokanteleen käsialaa.

Katso:

Työryhmä

Mary Pickfordin elämänpuu

TYÖRYHMÄ:

 

Käsikirjoitus ja konsepti: Eeva Salonius

Ohjaus: Ishwar Maharaj

Koreografia: Tuija Lappalainen

Lavastus- ja pukusuunnittelu: Marie Antikainen

Naamioinnin suunnittelu: Sarianna Sormunen

Valo- ja videosuunnittelu: Arttu Aarnio

Äänisuunnittelu: Jaakko Autio

Graafinen suunnittelu: Kaisa Salokannel

Valokuvaus: Ville-Matias Roisko

 

Lavalla Samppa Heikkinen, Jenni Helenius, Seija Uitto, Kati Urho ja Riikka Voutilainen

 

Produktio valmistuu yhteistyössä työryhmän, Teatteri Vertigon ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Esitystä oli tukemassa Turun kulttuurilautakunta ja Turun teatterisäätiö.

 

ESITYSPÄIVÄT

Ke 1.9. klo 19 (ensi-ilta) | Pe 3.9. klo 19 

Ke 8.9. klo 19  | To 9.9. klo 19 | Pe 10.9. klo 19 | La 11.9. klo 19 

​Ke 15.9. klo 19  |To 16.9. klo 19 | La 18.9. klo 14 ja 19 | La 25.9. klo 14

ESITYSPAIKKA

Turun Kaupunginteatteri

Itäinen Rantakatu 14

20800 Turku

Esityksen arvio:

"Gladys kurkistaa näyttelijä Mary Pickfordin julkisuuskuvan taakse ja rakentaa monikerroksisen tulkinnan Hollywoodin mykkäelokuvien tähdestä"

(Frida Maria Pessi, Turun Sanomat 2.9.2021)

"Näytelmä on kiehtovasti rakennettu, vastustamattoman viihdyttävä ja huikean monikerroksinen."

(Yökukkujan sekalaiset -blogi 6.9.2021)

"Kerrassaan upeaa työtä taas Vertigolta! Kaunista ja syvällistä, tunteisiin käyvää ja sivistävää."

(Paljon melua teatterista -blogi 4.9.2021)

Kuvat: Ville-Matias Roisko

bottom of page