top of page

Orlando

 ”Hän ojenteli jäseniään. Hän nousi. Hän seisoi edessämme täysin alasti, ja trumpettien kumistessa Totuus! Totuus! Totuus! Meille ei jää valinnanvaraa vaan tunnustamme – Orlando oli nainen.”

Teatteri Vertigon immersiivinen näyttämöteos Virginia Woolfin klassikko-romaanista Orlando (1928) sai ensi-iltansa Ishwar Maharajn ohjaamana Turun VPK:n talolla 24.2.2017.

Näytelmä seuraa Orlandon seikkailuja lähes 400 vuoden ajan – ensin miehenä, sitten naisena. Orlandon elämäkerta onkin yksi maailmankirjallisuuden huimimmista fantasioista, jossa aikamatkailu ja muodonmuutokset kuljettavat juonta eteenpäin. Orlando syntyy 1500-luvulla mieheksi Elisabet I:n ajan Englantiin, kokee suuren pakkaskauden ja 1600-luvun pyörteet Jaakko I:n hovissa. Kunnes 1700-luvulle tultaessa Orlando eräänä aamuna herää naiseksi muuttuneena. Naisena Orlando matkaa läpi 1800-luvun ja tuntee nahoissaan kaikki ne rajoitteet, jotka viktoriaaninen aikakausi naisen tielle asettaa. Sitten maailma nytkähtää eteenpäin ja uuden vuosisadan tuulet alkavat puhaltaa.

Orlando on vuoroin melankolinen, vuoroin humoristinen muotokuva niin nuoresta aatelismiehestä kuin yhteiskunnan normeihin sopeutumattomasta naisestakin. Se on tarina kaikkinielevästä rakkaudesta, hylätyksi tulemisesta, sukupuolen merkityksestä yhteiskunnassa, ajasta, olemisesta, kirjoittamisesta ja vapaudesta.

Teatteri Vertigon Orlando valtasi helmikuussa 2017 Turun VPK:n talon. Esitys kulki historiallisen rakennuksen huoneesta ja kerroksesta toiseen teatterin, tanssin ja musiikin kuljettamana. Tilat ja kohtaukset kertoivat tarinaa palapelin lailla. Jokaiselle katsojalle kokonaisuus oli omanlaisensa.

Esityksen käsikirjoittivat Woolfin romaanin pohjalta Ishwar Maharaj ja Eeva Salonius. Maharaj toimi myös näytelmän ohjaajana. Teatteri Vertigo on tehnyt yhteistyötä brittiläisen Maharajin kanssa jo useissa aiemmissa produktioissaan, mm. Teatteri Vertigon debyytissä Ella Gray vuonna 2008. Maharaj ohjasi myös vuonna 2011 Teatteri Vertigon Woyzeckin, jota esitettiin Brinkhallin kartanossa. Orlando-produktiossa kohtaavatkin jälleen monet samat tekijät, jotka olivat mukana rakentamassa Woyzeckin immersiivistä maailmaa.

Alkuperäisteksti: Virginia Woolf

Käsikirjoitus: Ishwar Maharaj ja Eeva Salonius

Suomennos: Eeva Salonius

Ohjaus: Ishwar Maharaj

Koreografia: Maija Reeta Raumanni

Skenografia: Marie Antikainen

Valot: Jarkko Forsman

Äänet: Arttu Aarnio

Projisoinnit: Mikko Korhonen

Maskeeraus ja kampaukset: Sarianna Sormunen

Tuottaja: Elina Railamaa

Juliste: Jussi Virkkumaa

alkuperäinen tammipuupiirros: Kaisa Salokannel

Lavalla Veera AlaverronenHanna OjalaAsta RentolaAlisa Salonen

Eija Talo-Oksala ja Kati Urho.

 

Teatteri Vertigon ja Orlando-työryhmän yhteisproduktiota olivat tukemassa Varsinais-Suomen maakuntarahasto, Taiteen edistämiskeskus sekä Turun kulttuurilautakunta.

 

Esityspäivät:

Pe 24.2. (ensi-ilta) | Ke 1.3. | To 2.3. | Ke 8.3. | To 9.3.

Kaikki esitykset alkoivat klo 18:30

Kesto n. 3h 

Esityspaikka:

Turun VPK:n talo

Eskelinkatu 5

20100 Turku

Esityksen arvostelu:

Turun Sanomat 25.2.2017

Kuvat: Ville-Matias Roisko

bottom of page