top of page

Suffragettien jalanjäljissä

"A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction."

- Virginia Woolf -

 

Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf (o.s. Stephen) oli englantilainen kirjailija, kirjallisuuskriitikko, feministi ja tuottelias journalisti. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä modernistisen proosan sekä feministisen ajattelun kehittäjistä. Woolf kuului taiteilijoiden ja intellektuellien muodostamaan Bloomsburyn ryhmään, jonka ajattelua leimasi kriittinen suhtautuminen myöhäisviktoriaanisen ajan esteettisiin, sosiaalisiin ja seksuaalisiin normeihin. Woolfin tunnetuimpia teoksia ovat Mrs. Dalloway (1925), Majakka (1927), Orlando (1928) sekä feministinen esseeteos Oma huone (1929).

Virginia Woolfin Orlando on fiktiivinen muotokuva Woolfin rakastetusta ja ystävästä, kirjailija Vita Sackville-Westistä (1892-1962). Teos oli eräänlainen aikansa kohuteos. Romaania voidaankin kuvata yhdeksi maailmankirjallisuuden huimimmista fantasioista, joka tutkii mm. ihmisluonteen androgyynistä luonnetta sekä ajan perimmäistä olemusta. Orlandon päähenkilönä seikkailee samanniminen hahmo, jonka elämää seurataan lähes 400 vuoden ajan – ensin miehenä, sitten naisena. Orlandossa aika ei kulje totutulla tavallan vaan aikakäsitys on mielikuvituksellinen. Romaanissa eletään Orlandon omaa sisäistä aikaa, jossa muisti on keskeinen tekijä. Woolf itse nimitti teostaan ”elämäkerran vallankumoukseksi”.

 

Virginia, Vita ja Orlando

Teksti ja kuvat: Ishwar Maharaj

“Men are all in the light always: with women you swim at once into the silent dusk.”

- Virginia Woolf

Virginia Woolf kirjoitti 1920-luvulla kirjeessä ystävälleen, että hän aikoi tulevaisuudessa asettaa naiset etusijalle ja edistää naisverkostojen kehittymistä. Woolf totesi kirjeessä, että miehet ovat kautta historian olleet valokeilassa, kun taas naiset ovat jääneet unohduksiin. Tämän hän halusi muuttaa.

Woolfin myöhempi kirjeenvaihto Vita Sackville-Westin kanssa paljastaa, että hän myös piti sanansa. Woolf ei myöskään peittele feminististä ajatteluaan romaanissaan Orlando (julkaistu 11.10.1928). Orlando on mielikuvituksellinen elämäkerta nuoresta runoilijan ammatista haaveilevasta aristokraatista. Orlando matkaa läpi vuosisatojen, saavuttaa silti vain 36 vuoden iän, ja selittämättömästi vaihtaa sukupuolta miehestä naiseksi. Woolf leikittelee romaanissa sukupuolen käsitteellä. Minkälaista olisi, jos sosiaalinen identiteettimme ei olisikaan sidoksissa kehoomme? Olisiko yhteiskunnassamme sukupuolen sanelemia hierarkioita, jos voisimme oikeasti kokea, miten vastakkainen sukupuoli elää?


Knole Housen puisto.

Kuva Knole Housen puistosta, Sevenoaks, Kent.


Orlando perustuu Vita Sackville-Westin elämään ja tuotantoon. Vitan poika Nigel Nicholson on kutsunut romaania maailmankirjallisuuden pisimmäksi ja kauneimmaksi rakkauskirjeeksi: romaani on kuin tutkielma Vitasta, se kuljettaa esikuvaansa läpi vuosisatojen heittäen hänet yhdestä sukupuolesta toiseen, se leikkii Vitalla, pukee hänet turkiksiin, pitsiin ja jalokiviin, kiusoittelee ja flirttailee, ja lopulta kietoo hänet sumuverhoon.


Vita Sackville-West oli Sackvillen suvun perillinen. Perheen koti, Knole House, sijaitsee Sevenoaksissa, Kentissä. Virginia Woolf otti vaikutteita Orlandoon Knole Housen ja Sackville-Westin suvun historiasta. Knole Housen rakentaminen alkoi jo 1400-luvun lopulla, ja 1500-luvulla taloon tehtiin mittavia lisäyksiä. Talossa on 365 huonetta, 52 portaikkoa, 12 sisäänkäyntiä ja seitsemän sisäpihaa. Kartano satoine huoneineen ja puistoineen toimii romaanissa esikuvana Orlandon talolle.


Knole Housen portaikko.
Knole HouseKnole House

Sackvillen perheen perimysjärjestys esti Vitaa perimästä Knole Housea hänen isänsä Lionel Sackvillen kuoltua vuonna 1930. Vitan mielipahaksi Knole Housen peri hänen setänsä Charles (1870-1962). Myös Woolf tyrmistyi vanhakantaista perinnönjakoa. Tapaus saikin Woolfin kirjoittamaan sukupuolten välillä vallitsevasta epäsuhdasta ja eriarvoisuudesta yhteiskunnassa entistäkin purevammin.

Knole Housen historiasta voi lukea lisää täältä.

Ishwar Maharaj

Ishwar ohjaa Teatteri Vertigon näyttämöversion Woolfin romaanista. Ishwar on myös esityksen toinen käsikirjoittaja.

Englannista kotoisin oleva Ishwar on työskennellyt ennenkin Teatteri Vertigon kanssa. Hän mm. käsikirjoitti ja ohjasi Vertigon ensimmäisen esityksen Ella Gray vuonna 2008 sekä toimi ohjaajana Brinkhallin kartanoon toteutetussa Georg Büchnerin Woyzeckissa vuonna 2011.

Ishwar asuu Lontoossa, jossa hän työskentelee ohjaajana, käsikirjoittajana ja valokuvaajana.

Teksti kuvassa:

'a face like a Persian cat's,

all white and serious, with

large violet eyes'

- Virginia Woolf

Viimeisimmät jutut
Blogiarkisto
Tunnisteet
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram App Icon
bottom of page