top of page

Bourbon-suklaakakkua loppu vuoden juhliin!

Loppu vuoden lomapäivät ja juhla-aika ovat oivaa aikaa herkuttelulle. Teatteri Vertigon herkkutervehdys tulee tässä Isabelle Eberhardtin hengessä. Isabelle Eberhardt –näytelmää esitettiin Turussa Vanhalla viinatehtaalla vuonna 2014. Tämä Bourbon-suklaakakku on saattanut maistua Isabellelle jossakin Pariisin sykkivässä hienostosalongissa tai Saharan äärettöminä jatkuvilla hiekkadyyneillä!

Bourbon-suklaakakku

125g voita notkistettuna, lisäksi voiteluun

250g tummaa suklaata paloina

4 munaa eroteltuna

100g (vajaat 1 ½ dl) fariinisokeria

2 rkl vehnäjauhoja

3 rkl bourbon-viskiä

1 tl vaniljaesanssia

koristeluun tomusokeria sihdattuna

kermaa (maun mukaan)

1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi (kaasu 4). Voitele 23 cm:n irtopohjavuoka ja vuoraa pohja paperilla.

2. Sulata voi ja suklaa pienessä kattilassa matalalla lämmöllä, ota seos levyltä ja laita hetkeksi sivuun jäähtymään. Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri suuressa kulhossa vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon suklaaseos ja sekoita varovasti. Nostele joukkoon jauhot. Lisää viski ja vaniljaesanssi.

3. Vatkaa munanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti suklaataikinaan ja kaada taikina valmistelemaasi vuokaan.

4. Paista kuumassa uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes kakku on juuri hyytynyt keskeltä. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä vuoassa 10-15 minuuttia, ota sitten vuoasta. Koristele tomusokerilla ja tarjoa halutessasi kakun kanssa kermaa.

5. Nauti kakun kanssa kuppi kardemummalla maustettua tummaa kahvia

tai kuumaa mustaa teetä!

”Aamu sarastaa.

Sen kuulee äänestä, hiljaisuus tekee mutkan

ja sitten aavikon hiekka liikahtaa...”

Vertigo sai ilokseen käännös- ja esitysoikeudet Timberlake Wertenbakerin näytelmään New Anatomies. Näytelmän suomensi Vertigolle Eeva Salonius, ja sen Suomen kantaesitys nähtiin syksyllä 2014 Vanhalla Viinatehtaalla Turun Manillassa. Vertigon esitys sai nimekseen Isabelle Eberhardt. Näytelmän ohjauksesta vastasi Tuukka Jukola.

Wertenbakerin näytelmä kertoo todellisen historiallisen henkilön, sveitsiläisen Isabelle Eberhardtin (1877-1904) tarinan. Sveitsissä lapsuutensa viettänyt Isabelle oli seikkailija ja vapauden etsijä, joka ei sopeutunut aikansa vanhoillisen yhteiskuntajärjestelmän tarjoamaan naisenmalliin. Itsenäisyyden kaipuu ajoikin Isabellen matkustamaan Algeriaan, jossa hän eli aavikolla mieheksi pukeutuneena käyttäen itsestään nimeä Si Mahmoud. Wertenbaker piirtää muotokuvan rohkeasta ja erityislaatuisesta naisesta, jota sovinnaisuuden raja-aidat eivät pidätelleet. Samalla Isabellen henkilö kohoaa ihmisen vapaudenkaipuun symboliksi, oodiksi ihmisen kiihkeälle halulle etsiä vapautta myös olosuhteissa, joissa tuota vapautta on hankala saavuttaa.

Viimeisimmät jutut
Blogiarkisto
Tunnisteet
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram App Icon
bottom of page