top of page

Mary Pickford – pioneerien pioneeri

Teatteri Vertigon syksyllä ensi-iltansa saava näytelmä Gladys kertoo hiukan viistosti mykkäfilmien suuren tähden, Mary Pickfordin (1892-1979) elämäntarinan. Mary Pickford, oikealta nimeltään Gladys Louis Smith, nousi Hollywoodissa nopeasti tähteyteen ja maailmanmaineeseen. Koska mykkäfilmien universaali kieli ei sitonut tähtiään vain yhteen kielialueeseen, saattoi Mary Pickford valloittaa Amerikan lisäksi elokuvafanien sydämet aina Norjasta Japaniin.


Hollywoodissa on elokuvahistorian aikana nähty useampia yleisön rakastamia näyttelijöitä aina Shirley Templestä ja Elizabeth Taylorista Julia Robertsiin, jotka ovat kantaneet hellittelynimeä ”America's Sweetheart”. Ensimmäinen, jolle tuo nimi annettiin, oli kuitenkin Mary Pickford. Pitkistä vaaleista kiharoistaan tunnettua Pickfordia kutsuttiin myös lempinimillä ”Little Mary”, ”Blondielocks” ja myöhemmin ”Queen of the Movies”.


Ennen menestystään elokuvissa Pickford ehti nuoresta iästään huolimatta tehdä uraa myös Broadwaylla. Itse asiassa Mary Pickford teki töitä teatterissa aina siitä lähtien, kun hän täytti seitsemän. Maryn isä John Smith kuoli Maryn ollessa 6-vuotias. Äiti Charlotte Hennessey jäi yksin kolmen lapsen, Maryn, Lottien ja Jackin kanssa. Rahasta oli pulaa. Äiti löysi kuitenkin töitä torontolaisesta teatterista, ja hän sai myös kaikki kolme lastaan pieniin rooleihin näyttämölle. Niin kaikki neljä saattoivat ansaita rahaa ja perhe tuli jotenkuten toimeen. Kaikista Charlotte Hennesseyn lapsista tuli myöhemmin näyttelijöitä. Maryn taiteilijanimen käyttöön ottaneiden Jack ja Lottie Pickfordin urat tosin jäivät isosisko Maryn menestyksen varjoon.


Äiti Charlotte lähetti Maryn myös toisinaan työn perässä vieraisiin kaupunkeihin, joiden teattereissa Mary työskenteli pitkiäkin aikoja näkemättä perhettään. Palkkansa hän lähetti kotiin äidille. Mary matkusti pitkin Amerikkaa yksin tavarajunissa ja yritti lukea samalla koulukirjoja. Koulutus jäi kuitenkin sivuseikaksi, kun 13-vuotias Gladys Smith sai ensimmäisen roolinsa Broadwaylla ja muuttui Mary Pickfordiksi.


Mary Pickford alkoi nopeasti niittää mainetta teatterilavojen nousevana tähtenä, ja tiukkana palkkaneuvottelijana tunnettu äiti vaati Marylle aina vain korkeampia palkkioita. Siirtyminen teatterista elokuvan pariin oli Marylle aluksi kova isku, eikä hän olisi halunnut hakea töitä elokuvastudiolta. Äiti kuitenkin lahjoi hänet parilla silkkisukkia, ja loppu onkin historiaa: Mary rakastui elokuviin ja niiden tekemiseen.


Siirryttyään elokuvien pariin 15-vuotias Mary neuvotteli itselleen heti kärkeen viikkopalkan, joka oli 10$ korkeampi kuin yhdelläkään toisella studion näyttelijällä. Se oli vasta alkua. Vuonna 1916 Mary Pickford allekirjoitti miljoonan dollarin sopimuksen. Hänestä tuli Hollywoodin ensimmäinen miljonääri.


Mary Pickford elokuvassa Rebecca of Sunnybrook Farm (1917).Mary Pickford oli myös ensimmäinen Hollywood-tähti, jota voidaan kutsua sarjamorsiameksi. Aviomiehiä oli yhteensä kolme.


Pickford meni naimisiin 1911 näyttelijä Owen Mooren kanssa. Avioliitto päättyi eroon vuonna 1920. Vielä samana vuonna Pickford avioitui näyttelijä Douglas Fairbanksin kanssa. Aviopari Pickford&Fairbanks oli oikea aikansa Hollywoodin kuningaspari. Yleisö ja lehdistö seurasivat heitä tiiviisti. Pariskunnan Pickfairiksi nimetyn Beverly Hillsin kodin juhlista ja vieraslistoista kirjoiteltiin jatkuvasti. Ja tottahan kirjoitettavaa riitti, kun vieraina kävi kuninkaallisia niin Engalnnista kuin Siamistakin, kuuluisia näyttelijöitä ja kirjailijoita ympäri maailman, presidentti Roosevelt puolisoineen, Albert Einstein, Thomas Edison ja moni, moni muu.


Vuonna 1919 Mary Pickford perusti yhdessä Douglas Fairbanksin, Charlie Chaplinin ja D. W. Griffithin kanssa tuotantoyhtiön United Artists. Kuullessaan hankkeesta Metro Picturesin tuottajan Richard A. Rowlandin kerrotaan todenneen: "The inmates are taking over the asylum."


Pickford ja Fairbanks erosivat vuonna 1936. Seuraavana vuonna Mary Pickford meni naimisiin näyttelijä ja muusikko Charles ”Buddy” Rogersin kanssa. Mary Pickford ei saanut omia lapsia, mutta Buddy Rogersin kanssa he adoptoivat kaksi lasta, Ronaldin ja Roxannen.


Mary Pickford lopetti elokuvauransa jo vuonna 1933. Hän ehti kuitenkin näytellä uransa aikana lukuisissa elokuvissa. Pickford voitti parhaan naispääosan Oscarin 1929, ja vuonna 1976 hän sai kunnia-Oscarin amerikkalaisen elokuvateollisuuden hyväksi tekemästään työstä. Mary Pickford olikin elokuva-alan pioneeri hyvin monessa suhteessa. Hän ei pelkästään ollut näyttelijä, vaan toimi myös tuottajana ja käsikirjoittajana, ja uudisti elokuvallista ilmaisua. Mm. elokuvahistorian ensimmäinen lähikuva on Mary Pickfordista. Siihen aikaan tapaus oli suorastaan sensaatiomainen. Mary kieltäytyi tekemästä kyseessä ollutta kohtausta, ellei kamera kuvaisi suoraan hänen kasvojaan, ja moinen omapäisyys sai tuottajat aluksi suutuksiin. Mary piti kuitenkin aina tiukasti kiinni taiteellisista näkemyksistään.


Mary Pickfordista kertovan näytelmän Gladys on käsikirjoittanut Eeva Salonius. Gladys saa ensi-iltansa 1.9.2021 Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämöllä. Hanke on Teatteri Vertigon yhteistyö Turun Kaupunginteatterin kanssa.


Mary Pickford vuonna 1916.


Comentários


Viimeisimmät jutut
Blogiarkisto
Tunnisteet
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram App Icon
bottom of page