top of page
_1750789.JPG
_1760720.JPG
_1750882.JPG

Kuvat: Ville-Matias Roisko

Yöperhonen

Yöperhonen on absurdi ja synkkä kauhutarina maailmassa vellovista pahuuden voimista, ihmistä piinaavasta vallanhalusta ja tekemistämme valinnoista. Mutta Yöperhonen on myös tarina toivosta ja höyhenenkevyistä unelmista, jotka nousevat siivilleen ja tanssivat ilmassa.

 

Yöperhonen pohjautuu löyhästi vuonna 1920 ilmestyneeseen saksalaiseen kauhumykkäelokuvaan Das Cabinet des Dr. Caligari. Esitys kertoo elokuvan yhden hahmon, unissakävelijä Cesaren, tarinan. Tarina on keksitty. Tarkoituksen etsiminen kaaoksesta on totta. Kuka vain meistä voisi olla Cesare, pyytämässä hyväksyntää, anteeksiantoa tai oikeutusta omalle olemassaololleen.

 

Yöperhonen valtaa Apteekkimuseon ja Qwenselin talon pihapiirin tulevan syksyn pimeinä ja synkkinä iltoina muuttaen museon rakennukset makaaberin kauhutarinan näyttämöksi. Lavalla näyttelijöiden lisäksi nähdään ja kuullaan Turun oopperakuoron laulajia, jotka luovat esitykselle tunnelmallisen äänimaiseman.

 

Esityksen ovat käsikirjoittaneet Ishwar Maharaj ja Eeva Salonius. Esityksen ohjauksesta vastaavat Ishwar Maharaj, Eeva Salonius ja Kati Urho. Koreografina toimii Tuija Lappalainen ja valosuunnittelijana Essi Santala. Skenografiasta vastaa Suvi-Tuuli Höglund ja maskeerauksesta Sarianna Sormunen. Esitys tehdään yhteistyössä Turun oopperakuoron laulajien kanssa, laulun valmennuksesta vastaa Pinja Niemenrinne.

Käsikirjoitus: Ishwar Maharaj ja Eeva Salonius

Ohjaus: Maharaj-Salonius-Urho

Koreografia: Tuija Lappalainen

Kuoron valmennus: Pinja Niemenrinne

Valot: Essi Santala

Skenografia: Suvi-Tuuli Höglund

Maskeeraus: Sarianna Sormunen

Tuottajat: Alisa SalonenEeva Salonius ja Kati Urho

Graafikko: Katariina Kangas

 

Lavalla Mervi AnderssonAnnukka JauhiainenLeevi LaamanenTuija Lappalainen, Liisa LaurikkoRosmariini Mach, Pinja Niemenrinne, Johanna Nukarinen, Alisa Salonen, Rainer Salonen, Sarianna Sormunen ja Kati Urho. 

 

Produktio valmistuu yhteistyössä työryhmän, Teatteri Vertigon, Turun oopperakuoron sekä Apteekkimuseon ja Qwenselin talon kanssa.

Produktiota ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Turun teatterisäätiö, Turun kulttuurilautakunta sekä Taiteen edistämiskeskus.

ESITYSPÄIVÄT

Pe 25.9. (ensi-ilta) | La 26.9. | Ke 30.9.  | To 1.10. | Pe 2.10. | 

La 3.10. | Ke 7.10. | To 8.10. | Pe 9.10. | La 10.10.

Esitykset alkavat klo 19.

Esityksen kesto n. 2h 15min (sis. väliajan)

Huom.! Yleisö kulkee esityksen mukana museon eri tiloissa. Osa esityksestä tapahtuu ulkotiloissa ja maasto on paikoitellen epätasaista. Jalkaan kannattaakin varata mukavat kengät.

ESITYSPAIKKA

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Läntinen Rantakatu 13b

20100 Turku

Sisäänkäynti on Läntisen Rantakadun puolelta Apteekkimuseon ovesta. Ovet avataan noin puoli tuntia ennen esitystä (klo 18:30). Esitys alkaa klo 19. Tulethan ajoissa paikalle, valitettavasti emme pysty ottamaan myöhästyneitä enää sisälle esitykseen.

 

Esityksen arvio:

"Piinaavan tunnelman ytimessä sykkii inhimillisyys"

”Talon huokaukset muuttuvat todellisemmiksi ja viereisen huoneen varjot elävämmiksi. Omat aistit terävöityvät, kun Turun oopperakuoron laulajien aavemainen säestys tavoittaa yleisön nurkan takaa ja ohjaa kohti tragediaa.”

(Frida Maria Pessi, Turun Sanomat 27.9.2020)

bottom of page